Blog

 

Alles of niets: Het gevoel van onderpresteren

Een van de vele criteria voor ADHD bij volwassenen is een persoonlijk gevoel van onderpresteren, ongeacht hoeveel je hebt bereikt. Dit gevoel van onderpresteren heeft meer te maken met heftige faalangst omdat we onze doelen voor die dag niet hebben gehaald, ondanks dat we de meeste ervan hebben afgevinkt.

Lees meer »

SPECIFIEKE UITDAGINGEN VOOR ONDERNEMERS MET ADHD

Veel mensen leven succesvol met gediagnosticeerde of niet-gediagnosticeerde ADHD. Toch worden ze vaak geconfronteerd met obstakels, een indicatie van hun toestand, die hun vermogen belemmeren om te voltooien waar ze aan beginnen. Dientengevolge worstelen volwassenen met ADHD om krachtig te leven.

Lees meer »

Creëer (als ondernemer) je eigen ondersteuningssysteem

Gemeenschappelijke kenmerken van ADHD - creativiteit, multitasking en het nemen van risico's - kunnen sterke punten zijn als je weet hoe je ze kunt benutten. Gemeenschappelijke kenmerken van ADHD - creativiteit, multitasking en het nemen van risico's - kunnen sterke punten zijn als je weet hoe je ze kunt benutten. Kijk maar naar ondernemers Richard Branson (de Virgin Group), Ingvar Kamprad (Ikea) en David Neeleman (Breeze Airways). Alle drie hebben ze enorm veel succes geboekt en alle drie hebben #ADHD. Wat is hun geheim? Zij laten als ondernemers zien hoe ze hun sterke punten voor zich laten werken en hoe ze tegelijkertijd hun ADHD-uitdagingen beheersen. Als je je unieke hersenbedrading leert begrijpen, kan the-sky-the-limit zijn. Goed voorbeeld doet volgen. 

Lees meer »

Waarom zijn ADHD-hersenen zo gevoelig voor uitstelgedrag?

Voortdurend verschuivende aandacht - Vergeleken met het neurotypische brein, heeft het ADHD-brein de neiging om de wereld in een snelvuurmodus waar te nemen. Het neemt heel snel een beetje over van een heleboel verschillende dingen, maar concentreert zich niet op de details van een bepaald ding. In de context van een project met een aantal verschillende taken, heeft iemand met ADHD meer moeite om zich op één taak te concentreren om mee te beginnen.

Lees meer »

Van Moeten naar Willen!

De lagere school is een relatief onbezorgde tijd, alhoewel daar de eerste tekenen van je ADHD te voorschijn zullen komen.  En de school zal aan je ouders vragen om je te laten testen. En na een positieve diagnose zal er wat meer rekening gehouden worden met je gedrag. Het ‘feest’ begint als je naar de middelbare school gaat.  Als kind ben je nog niet bewust van de toekomst.  Alles wat je doet en leert, heeft met elkaar te maken.

Lees meer »

Angst voor het stigma van ADHD bij werknemers

Ik heb regelmatig werknemers in mijn praktijk die mij uit eigen zak betalen. Ze willen niet dat het algemeen bekend wordt dat ze ADD of ADHD hebben. Veel mensen zijn bang als minder capabel, lastig of anders te worden gezien, vooral gezien het stigma rond ADHD.  Ze zijn bang dat ADHD hun loopbaanontwikkeling zou kunnen beinvloeden – of zelfs dat ze daardoor hun baan verliezen.

Lees meer »

ADHD op de werkvloer

Tips voor de leidinggevende en collega's. Werknemers met ADHD werken steeds meer thuis en hebben een andere soort begeleiding nodig. CoachvoorADHD heeft zich gespecialiseerd in het coachen en trainen van werknemers met symptomen van ADHD en hun leidinggevende.

Lees meer »

Kort werkgeheugen, de impact hiervan.

Het blijkt in praktijk dat veel mensen met ADHD last hebben van een kort werkgeheugen. Wat is een kort werkgeheugen? Het vermogen om informatie gedurende een korte periode op te slaan. Een paar seconden tot een paar uur. En dat je in staat bent deze informatie te gebruiken als het nodig is.

Lees meer »

8 Tips om je uitstelgedrag te stoppen

Uitstellen. Steeds maar weer uitstellen. Je wordt er gek van. Hoe hard je ook je best doet, het lukt je gewoon niet om te beginnen. En toch moet het af. Je bent net een diesel. Als je eenmaal in beweging bent, dan gaat het allemaal vanzelf. Alleen het het in beweging komen. Daar ligt de crux. Wat kun je doen?

Lees meer »

Iedereen heeft ADHD?

Ik zeg vaak gekscherend dat iedereen ADHD heeft. We stellen allemaal wel eens taken uit, vergeten een afspraak, raken sleutels kwijt, zijn enthousiast, zijn overprikkeld, etc. We hebben er last van. Bij een kleine groep van 3 tot 5% ontwricht het hun leven. 

Lees meer »

Invloed van verleidingen op thuiswerken

Thuis, op school of op het werk krijgen veel mensen met ADHD te horen dat ze niet genoeg hun best doen en hun talenten onvoldoende gebruiken. Door de vele afwijzigingen, het zich onbegrepen voelen en onder de eigen mogelijkheden presteren, hebben veel mensen met ADHD last van een laag zelfbeeld en/of weinig zelfvertrouwen. Daarnaast zijn mensen met ADHD vaak extra gevoelig voor stemmingen bij de ander. Het ‘voelen’ van de teleurstelling van de ander zorgt nog eens voor extra impact.

Lees meer »

Het Nieuwe werken is Thuiswerken

Het Nieuwe Werken is thuiswerken. Voor veel werknemers is het in eerste instantie een verademing. Niet meer elke dag uren in de auto zitten en als je pech hebt ook nog de dagelijkse file. Veel meer vrijheid en quality time met je directe familie. Voor mensen met ADHD is het juist een hele bevalling. Geen direct contact meer met collega’s. Werken op kantoor geeft ook een zekere structuur met vaste tijden. En ook de sociale controle dat je op tijd komt en je uren maakt. Dat is door het thuiswerken grotendeels verdwenen. Het is nu niet op tijd komen, maar op tijd inloggen. Dat is de nieuwe werkelijkheid.

Lees meer »

Zelfleiderschap

Alles begint met zelfleiderschap. Alleen hoe neem je leiding over jezelf? Het liefste leg je dat zelf bij anderen neer. Wel zo gemakkelijk, anderen de leiding te geven. Is dat ook bevredigend? Dat de ander jouw richting bepaalt. In het begin wel. Alleen na een tijdje begint het bij je te knagen. Is de richting die ik nu volg nog wel mijn richting? Je volgt per slot van rekening niet je eigen richting maar die van een ander. Het volgen van een ander geeft na verloop van tijd geen voldoening meer.

Lees meer »

In beweging komen

Energie…. Het beheersen van je energie is een groot probleem. Als je mensen over de ADHD hoort praten, dan zeggen ze vaak dat zijn mensen die te veel energie hebben. Mensen die alle kanten opspringen. Als een soort springbonen. Alleen het hebben van te veel energie is geen probleem. Die als een Jochem Meijer over het toneel dendert. Het hebben van energie is niet zo zeer het probleem, het beheersen ervan… daar draait het om. Voor mij en vele anderen is het op gang komen juist het grote probleem.

Lees meer »

ADHD test

Bekijk onderstaande twintig criteria en bekijk of deze voor jou gelden. Het geeft je een inzicht in jezelf. Heel verhelderend, maar ook confronterend. De uitkomst kan je rust geven en begrip dat sommige dingen buiten jezelf liggen. In mijn praktijk ondersteun ik mensen om te gaan met het fenomeen ADHD en hoe je succesvol kunt worden.

Lees meer »