7 bouwstenen voor het omgaan met ADHD bij volwassenen

Al mijn kennis, kunde en ervaring in de afgelopen jaren heeft geresulteerd in het ontdekken van 7 bouwstenen die een grote rol spelen bij het omgaan met ADHD.

 

  1. Leer meer over ADHD

Hoewel ADHD waarschijnlijk een grote negatieve kracht in je leven is, zal het je helpen om de levensstijl te ontwikkelen die je zal helpen je ADHD te beheersen. Je zult zelfs kunnen ontdekken dat ADHD je ook voordelen oplevert. Doe research op het internet, lees blogs, luister naar podcasts, etc. Het heeft mij in het begin erg geholpen en nog steeds.

 

  1. Omarm je ADHD

Accepteer dat je ADHD hebt. Het is onderdeel van je eigen ik. Het hoort bij je. Het zorgt ervoor dat je speciale talenten hebt die je een voorsprong geven op anderen. Vecht er niet tegen. Als ADHD-coach leer ik je hoe je deze speciale talenten effectief kunt inzetten.

 

  1. Pas effectief productiviteitsbeheer toe

Een van de grootste klachten die mijn klanten hebben over hun productiviteit. Als volwassene met ADHD moet je niet alleen tijdmanagement op de ADHD-manier leren, maar ook zelfmanagement, organiseren, systemen creëren en uitstelgedrag overwinnen, en meer. Traditioneel tijdbeheer richt zich op het matchen van uren met activiteiten. Het houdt geen rekening met variaties in stemming, energie, houding, focus en bekwaamheid bij de persoon die de activiteit uitvoert. Als volwassene met ADHD varieert je productiviteit sterk van dag tot dag en zelfs van uur tot uur.

 

  1. Ontwikkel emotionele intelligentie

Wellicht herken je dit. Dat je te maken hebt gehad en mogelijk nog steeds behoorlijk negatieve krachten in je leven hebt. Een leven vol mislukkingen, teleurstellingen en frustraties kan leiden tot een laag zelfbeeld en een negatieve houding. Als ADHD-er heb je misschien ook moeite met het beheersen van je emoties. Tijd voor verandering.

 

  1. Creëer mogelijkheden om het beste uit jezelf te halen

Geloof het of niet, je hebt sterke punten, talenten, heel veel onbenut potentieel. Ze ontdekken en herkennen zijn de eerste stappen. Een KernTalenten-Analyse zet ik regelmatig als hulpmiddel in. Je moet dan kansen creëren om ze te leven, er meer van te doen en een bevredigend leven te leiden. Je moet ook de controle over uw financiële gezondheid nemen om kansen voor jezelf te openen. Alles heeft met elkaar te maken.

 

  1. Ontwikkel voedende relaties

Je leert mensen hoe ze met je om moeten gaan. Het ontwikkelen van voedende en ondersteunende relaties is jouw verantwoordelijkheid. Dat vraagt om Zelf-Leiderschap. Help je dierbaren je te begrijpen en vraag om hun hulp om ervoor te zorgen dat ze je zelfmanagement niet saboteren. Leer goede communicatieve vaardigheden en pluk de vruchten in elk deel van je leven.

 

  1. Beheer uw levensprojecten effectief

Het leven bestaat uit talloze kleine maar ook grote projecten. Rommel opruimen, een kamer schilderen, werk zoeken, een bedrijf starten, huiswerk maken, administratie bijwerken, etc. Het zijn allemaal voorbeelden van projecten. Het effectief beheren van projecten zal je enorm helpen bij het beheersen van je leven. Alle 7 bouwstenen zijn met elkaar verbonden.

 

Zoals je kunt zien, kost het overwinnen van ADHD tijd en werk. Er is geen magische pil. Maar ik kan je vertellen dat je als volwassene met ADHD een gelukkig en bevredigend leven kunt hebben.  Dat je de investering in jezelf waard bent. Investeren in jezelf heeft een positief resultaat. Het nemen van de regie over je eigen leven geeft een goed gevoel.  

 

Delen graag