ADHD op de werkvloer

Tips voor de leidinggevende en collega's. Werknemers met ADHD werken steeds meer thuis en hebben een andere soort begeleiding nodig. CoachvoorADHD heeft zich gespecialiseerd in het coachen en trainen van werknemers met symptomen van ADHD en hun leidinggevende.

 

Veel ADHD’ers hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en kunnen er zomaar uitflappen wat ze denken, zonder eerst tot tien te tellen. Vooral als ze zich in een hyperfocus bevinden. Dan staat hun ‘filter’ minder goed aan. Mocht je als leidinggevende meemaken dat een medewerker regelmatig iets zegt wat totaal niet tactisch of gepast overkomt, tel dan zelf wel tot tien en kom op een later moment terug op die uitspraak. Je zult verbaasd staan over het relativeringsvermogen dat er dan opeens wel is. Aan de andere kant het is ook de verantwoording van de medewerker om hier een oplossing voor te zoeken. Het mes snijdt aan twee kanten. 

Zorg als leidinggevende geregeld voor uitdagingen. Mensen met ADHD hebben vaak moeite met het bijhouden van administratie en dingen opschrijven. Het is handig om hen niet die dingen te laten doen, maar juist in te zetten op taken waar zij goed in zijn en energie van krijgen. 

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met ADHD een relatief laag zelfbeeld hebben. Dat komt mede door het feit dat ze al vanaf de vroege jeugd veel kritiek te horen kregen over wat ze fout doen. In de ogen van de omgeving was het nooit genoeg. Heel herkenbaar. Vandaar dat ze extra gevoelig voor kritiek zijn, ook al is deze bedoelt als positief.

Zorg voor positieve aandacht en reserveer iets meer tijd voor hen in, want veel ADHD’ers hebben moeite om hun gedachten kort en bondig te verwoorden. Vat ook regelmatig samen wat er gezegd is. Pas LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) toe in het gesprek.

Graag delen