Angst voor het stigma van ADHD bij werknemers

Ik heb regelmatig werknemers in mijn praktijk die mij uit eigen zak betalen. Ze willen niet dat het algemeen bekend wordt dat ze ADD of ADHD hebben. Veel mensen zijn bang als minder capabel, lastig of anders te worden gezien, vooral gezien het stigma rond ADHD.  Ze zijn bang dat ADHD hun loopbaanontwikkeling zou kunnen beinvloeden – of zelfs dat ze daardoor hun baan verliezen.

 

Ik heb verschillende coachingtrajecten met oa Greenpeace en Waterschap Limburg gedaan. Dit zijn lange trajecten waarbij de leidinggevende ook wordt betrokken. Het is een samenspel tussen medewerker en zijn manager. En soms worden directe collegas ook bij het proces betrokken. En uit ervaring weet ik dat deze aanpak het beste werkt.

 

ADHD is een erfelijke aandoening. Op scholen wordt veel aandacht aan ADHD besteed. En is in de klas bekend of een kind ADD of ADHD heeft. Blijkbaar komt er in het leven van de mens een moment dat hij zich gaat schamen voor het hebben van ADHD. Waarom? Wat zorgt daarvoor? Is dat de groepsdruk? Dat je bang bent om anders te zijn.

 

De paradox is dat je als mens met ADHD juist de omgeving nodig hebt om te kunnen functioneren. Zowel als scholier, student of werknemer. Wat mij opvalt, is dat ondernemers het vaak geen probleem vinden dat bekend is dat ze ADHD hebben.

 

Relatief gezien is de kans 5 tot  6 keer groter dat mensen met ADHD ondernemer worden omdat ze dan hun eigen wereld kunnen creëren. Ook zij kunnen niet zonder hulp. Als ondernemer draag je heel veel verschillende petten die je allemaal met elkaar moet coordineren.

 

Veel ondernemers zijn er trots op geen hulp nodig te hebben van een performancecoach. Alleen dat is een omissie. Zijn ze alleen dan gaat het nog wel. Moeten ze samenwerken met medewerkers zonder ADHD dan gaat er veel fout, zoals in de communicatie, niet nakomen van afspraken, onverwacht van richting veranderen, etc.

 

Van belang is dat bedrijven en overheid als werkgevers een omgeving scheppen waarbij de medewerker de geruststelling en ondersteuning krijgt die ze nodig heeft. Dat er een protocal komt dat ervoor zorgt dat alle informatie die een medewerker deelt over zijn ADHD vertrouwelijk blijft. Er zijn natuurlijk ook werknemers die er geen moeite mee hebben dat algemeen bekend wordt dat ze ADHD hebben. Alleen dat is wel een minderheid.

 

Het doel van CoachvoorADHD is dat werknemers met ADHD kunnen functioneren als ieder ander. De impact van ADHD op elk persoon is anders vandaar we altijd (semi-)maat programma's maken dat past bij de behoeftes van de werknemer. Het voordeel van zo’n coachingstraject is dat deze ook een positieve impact op de privesituatie zal hebben.

 

Graag delen: