Waarom zijn ADHD-hersenen zo gevoelig voor uitstelgedrag?

Voortdurend verschuivende aandacht - Vergeleken met het neurotypische brein, heeft het ADHD-brein de neiging om de wereld in een snelvuurmodus waar te nemen. Het neemt heel snel een beetje over van een heleboel verschillende dingen, maar concentreert zich niet op de details van een bepaald ding. In de context van een project met een aantal verschillende taken, heeft iemand met ADHD meer moeite om zich op één taak te concentreren om mee te beginnen.

Afleiding – Nauw verwant aan voortdurend verschuivende aandacht is afleiding. Het ADHD-brein kan gemakkelijk aangetrokken worden tot de taak die interessant lijkt of voor dat extra beetje dopamine zorgt. Denk aan internet, apps en social media als voorbeelden.

Blokkeren - Als een deel van een taak of project hen ervan weerhoudt om te beginnen, kan dit de voltooiing van de hele taak blokkeren. Deze "blokkering" doodt de motivatie om door te gaan. En de stapel met To Do neemt ook toe, wat tot verlamming kan leiden.

Tijdsinschatting - ADHD-hersenen hebben vaak twee algemene categorieën van tijd - "nu" en "ergens in de toekomst". Deze tijdongevoeligheid kan betekenen dat het gemakkelijk is om te onderschatten hoe lang een taak zal duren. Wat op zijn beurt betekent dat het individu geneigd is om er later mee te beginnen.

Beloning door druk deadline – Wachten tot het laatste moment om iets te doen, levert vaak een beloning op voor het ADHD-brein – dat extra beetje dopamine – om de taak gedaan te krijgen. In dit geval dient uitstel in feite het doel van het leveren van een beloning aan de stimulatie uitgehongerde hersenen.

 

Beginnen is het moeilijkste stuk!!!

Als je weet hoe deze factoren uitstelgedrag kunnen veroorzaken, wat kun je dan doen? Hier zijn een paar suggesties:

  • Creëer eerst een (fysieke) omgeving die vrij is van afleiding. Zorg dat je vooraf goed uitgerust bent. Muziek uit één bron, zoals radio kan je helpen focussen.
  • Maak gebruik van een accountability coach. Deze helpt je met het neerzetten van nieuwe en productievere dagelijkse routines. Van belang is dat je gecommiteerd en ‘open’ staat voor aanpassingen in je werk en privéleven waarin resultaat en effectiviteit voorop staan.
  • Gebruik timers voor routinetaken om een ​​beter idee te krijgen van hoe lang taken daadwerkelijk duren en pas altijd wat extra tijd toe op elke taak - routine of nieuw.
  • Als je geniet van de haast die ontstaat als je iets doet met een bijna onmogelijke deadline, breng je manier van werken dan naar een hoger niveau. Maak het een bewust proces. Steek de extra tijd en moeite om te leren hoe je jezelf kunt organiseren, gestaag volgens een schema kunt werken en consequent beter werk kunt leveren. De adrenaline van de naderende deadline zorgt dat je hersenen normaal werken.
  • Veel mensen met ADHD willen hetzelfde zijn als ieder ander. Ze accepteren niet dat ze anders zijn.. Ze proberen het op de normale manier te doen. En dat werkt vaak onvoldoende. En dat leidt tot frustratie. Accepteer dat je hersenen anders bedraad zijn.
  • Zoek een coach die je begeleid bij het proces van werken op een anderen manier. Een manier die bij jou past. Laat je begeleiden door een professinal en focus waar je goed in bent. Dat werkt bij mensen met ADHD erg goed. Ik weet uit ervaring waar ik over spreek.