Creëer (als ondernemer) je eigen ondersteuningssysteem

Gemeenschappelijke kenmerken van ADHD - creativiteit, multitasking en het nemen van risico's - kunnen sterke punten zijn als je weet hoe je ze kunt benutten. Gemeenschappelijke kenmerken van ADHD - creativiteit, multitasking en het nemen van risico's - kunnen sterke punten zijn als je weet hoe je ze kunt benutten. Kijk maar naar ondernemers Richard Branson (de Virgin Group), Ingvar Kamprad (Ikea) en David Neeleman (Breeze Airways). Alle drie hebben ze enorm veel succes geboekt en alle drie hebben #ADHD.

Wat is hun geheim? Zij laten als ondernemers zien hoe ze hun sterke punten voor zich laten werken en hoe ze tegelijkertijd hun ADHD-uitdagingen beheersen. Als je je unieke hersenbedrading leert begrijpen, kan the-sky-the-limit zijn. Goed voorbeeld doet volgen. 

 

Je uitdagingen begrijpen. Je sterke punten benutten.

Leer hoe je je sterke punten kunt benutten en dagelijks momentum kunt creëren terwijl je jouw uitdagingen aangaat. Dit vereist toewijding, bewustzijn, specifieke vaardigheden/strategieën en oefening. Deze factoren kunnen jouw vermogen om een ​​winstgevend bedrijf op te richten, te beheren en in stand te houden, maken of breken.

 

Voor veel ondernemers is het eenvoudig om het boeiende en interessante werk te doen dat hen stimuleert. Het vervelende, gedetailleerde, misschien meer administratieve werk doen kan je tegenstaan dat uitstelgedrag of volledige vermijding de norm wordt. 

Het resultaat van het negeren van het administratieve of een belangrijk maar vervelend onderdeel van het runnen van een bedrijf is rampzalig op vele niveaus. Het bedrijf lijdt en dat geldt ook voor de medewerkers in het bedrijf.

 

Wanneer je voor een organisatie werkt, worden vaak veel gedetailleerde, vervelende taken uitgevoerd door het ondersteunend personeel. De structuur, systemen en processen zijn aanwezig om de last van het runnen van een bedrijf te verlichten. Zodra je echter alleen op pad gaat als ondernemer, is deze ondersteuning er niet. 

Het is aan de ondernemer om een ​​nieuw ondersteuningssysteem te creëren. Hier zijn vijf stappen die je kunt nemen om jouw risico's te minimaliseren en jouw sterke punten te benutten:

 

Stap #1: Leer je specifieke uitdagingen kennen.

Het is belangrijk dat je als ondernemer begrijpt wat jouw uitdagingen zijn met betrekking tot je eigen ADHD-tekorten. Alleen dan kun je een ondersteuningssysteem voor jouw bedrijf creëren. Jij bent als ondernemer de spil.

 

Ondernemers met ADHD zitten vol creatieve, stimulerende ideeën, maar ze moeten hun dagelijkse bedoelingen duidelijk identificeren. Ze moeten zich bewust zijn van hoe hun aandacht en daaropvolgende acties nauw zijn afgestemd op die intenties. ADHD en ondernemerschap kunnen een hecht team zijn wanneer sterke en zwakke punten worden begrepen en geïntegreerd in dagelijkse acties/gedragingen.

 

Stap 2: Identificeer hoe je informatie verwerkt en waar je energie van krijgt. 

Selecteer tools die je sterke punten kunnen vastleggen en jouw productiviteit op de meest efficiënte manier kunnen maximaliseren. Enkele voorbeelden zijn mindmaps, takenlijsten, agendatools, timers, tijdblokken, enz.

 

Door jouw werkritmes te herkennen en te ontdekken wanneer je op jouw best bent, kunt jouw werkdag plannen om de efficiëntie te maximaliseren. Als je bijvoorbeeld 's ochtends op je best bent, doe dan je waardevolle werk doen of werk dat meer focus vereist. Naarmate je energie en focus afnemen, wil je misschien wat minder waardevol werk doen, of een trainingspauze plannen om jezelf een energie- en focusboost te geven. Je accu’s weer opladen.

 

Stap 3: Besteed aandacht aan je sterke punten en identificeer ondersteuning  voor uitdagende taken.

Identificeer wat je hersenen stimuleert en gebruik dat in je voordeel. Administratieve taken zijn noodzakelijk voor het onderhoud en de winstgevendheid van jouw bedrijf. Als het voltooien van administratieve taken niet het beste gebruik van je sterke punten is, zul je het moeilijk hebben om je hersenen te activeren en een positief voorwaarts momentum te creëren om deze taken te voltooien. Delegeer taken aan degenen in jouw bedrijf die over de juiste vaardigheden en sterke punten beschikken.

 

Stap #4: Maak een succesdagboek.

Een succesdagboek is een notitieboekje, map, doos met foto's - alles dat records van je prestaties kan bevatten en identificeert wat in het verleden goed voor je heeft gewerkt. Houd het bij de hand en gebruik het.jouw succesdagboek om je herinneringen te externaliseren door jezelf mentale aanwijzingen te geven om je er aan te herinneren dat je je op je sterke punten moet concentreren. 

 

Door je successen opnieuw te bekijken en te beleven, krijg je energie en met je enthousiasme motiveer je je medewerkers en klanten. Bovendien kan een succesdagboek je helpen om negatieve patronen te omzeilen die je immobiliseren en je executieve functies aantasten. Overwin negatief denken door succesvolle ervaringen opnieuw te beleven, die automatisch positieve herinneringen en emoties oproepen die positieve energie leveren om je hersenen te activeren.

 

Stap #5: Huur een ervaren, goed opgeleide coach in.

Het positieve effect dat een ADHD-coach op je carrière kan hebben is heel groot. Volwassenen met ADHD die gebruik maken van een coach, hebben een veel grotere kans op geluk en succes. Het inhuren van een coach voor bedrijfs-, loopbaan- of leiderschapsontwikkeling met een specifieke training met ADHD, zal elk aspect van jouw leven verbeteren door je feedback, middelen, kennis, advies, verantwoordelijkheid en ondersteuning te bieden gedurende alle aspecten van je leven.

 

Wil je meer weten over omgaan met je ADHD? Wil je meer ondersteunende middelen hebben, zoals een professionele ADHD-coach die je helpt succes te behalen? Neem contact op met Frits voor een kort consult via e-mail op frits@coachvooradhd.nl of bel hem op 06-141 94 704.