Zelfleiderschap

zelfleiderschap nemen met ADHD

Alles begint met zelfleiderschap. Alleen hoe neem je leiding over jezelf? Het liefste leg je dat zelf bij anderen neer. Wel zo gemakkelijk, anderen de leiding te geven. Is dat ook bevredigend? Dat de ander jouw richting bepaalt. In het begin wel. Alleen na een tijdje begint het bij je te knagen. Is de richting die ik nu volg nog wel mijn richting? Je volgt per slot van rekening niet je eigen richting maar die van een ander. Het volgen van een ander geeft na verloop van tijd geen voldoening meer.

Alleen hoe ga je dan je eigen richting bepalen? Veel mensen hebben dit niet geleerd. Iemand je richting laten uitstippelen is gewoon veel makkelijker. Geen verantwoordelijkheid. Je kon je richten op andere dingen, zoals leren of carrière maken. En nu heb je dat allemaal bereikt en merk je dat het je onvoldoende beklijft. Dat je het gevoel hebt dat je wat mist. Je wilt het gevoel hebben je eigen koers te kunnen bepalen. Macht over je eigen leven hebben. Je aan je voornemens te houden. Met ZelfLeiderschap moet je klein beginnen. Maak kleine stapjes die je zelf (zonder directe hulp van anderen) zet. Dat geeft een waanzinnig gevoel.

En je zult ook leren dat je niet in staat bent om alle stappen te maken die je graag wilt. Ook zal de omgeving zeggen dat alles mogelijk is als je maar wilt. Zo makkelijk is het ook weer niet. We hebben allemaal zo onze beperkingen. Het is niet anders. Elk mens bestaat uit een genenpool die er voor zorgen dat je op bepaalde gebieden uitblinkt. En die moet je in kaart brengen. Maak een blauwdruk van jezelf. Door inzicht in jezelf ben je het beste in staat je eigen koers uit te zetten. Jij moet aan de knoppen zitten. En natuurlijk kun je hulp inroepen om je te helpen dat inzicht te verduidelijken. Of die blauwdruk te maken. Hoe zuiverder deze is, hoe beter jijzelf in staat bent je koers te bepalen.

Je omgeving zal je (on)gevraagd willen helpen. Alleen dat zal zelden kleurloos zijn. Elk mens heeft zijn kleur en zal dat mengen met die van jou. Zolang je daar bewust van bent zal hun impact beperkt blijven. Jouw eigen kleur is gewoon te sterk.
Weet je nog wel, die tijd waarbij anderen jouw richting bepaalden. Jouw kleur was ondergeschikt aan die van hen. Laat dat NOOIT meer gebeuren.

 

Deel dit bericht op