Testimonials

Ervaringen van Clienten:

Verbonden als docent aan de In Holland Academy, verzorg ik cursussen met betrekking tot gedragsproblematiek in het basisonderwijs. Ter illustratie van (verschillende) uitingen van deze problematiek maak ik o.a. gebruik van video-en dvd materiaal.

Dit keer echter was Frits van Noortwijk als “ervaringsdeskundige” uitgenodigd. Hij vertelde op vlotte en soepele wijze over zijn ‘afwijkende’ gedrag en dat hij pas op latere leeftijd te horen had gekregen dat dit een oorzaak had: ADHD. “Na die diagnose viel opeens van alles op zijn plaats”, verwoordde Frits dat moment. Hij maakte van zijn ‘zwakte’ zijn ‘kracht’ en hij ontwikkelde zich tot trainer/coach rondom deze problematiek.
Mede door zijn beeldende wijze van vertellen en de ondersteunende teksten van de power-point,  had onze gastdocent een prima contact met de groep. De cursisten werden uitgedaagd mee te denken en met praktijkvoorbeelden te komen. Dat leidde tot veel positieve reacties, opmerkingen en vragen, die vervolgens in duidelijke bewoordingen werden beantwoord. Tot ruim na zijn gastoptreden bleven verschillende cursisten Frits met vragen bestoken.

Een zeer geslaagd gastoptreden derhalve, daar was een ieder het over eens. Een optreden absoluut voor herhaling vatbaar.
Henk Effern, docent INHolland Academy


In mijn werk geef ik leiding aan een team jonge developers. Met een van deze medewerkers heb ik een moeizame verstandhouding. Hij vertoont afwijkend gedrag; lijkt lak aan afspraken te hebben, komt regelmatig te laat en kwam op mij ongeïnteresseerd over. Wat hij ontwikkelt, is overigens van goede kwaliteit en hij weet altijd wel eens oplossing te vinden.

Via een vriendin kwam ik in aanraking met een trainingsessie van Frits van Noortwijk waarbij hij ingaat op de symptomen van mensen met AD(H)D en hoe je hiermee als manager het beste om kunt gaan. Ineens leek ik het gedrag van een van mijn medewerkers te herkennen.

Door Frits heb ik geleerd meer geduld en begrip op te brengen. Ik heb hierover ook met mijn medewerker gesproken en we lijken elkaar inmiddels beter te begrijpen. Hij had zelf ook weleens bedacht dat hij ADD kon hebben.  Inmiddels overweegt hij toch om contact met zijn huisarts te zoeken omdat hij zelf ook vindt dat hij  tegen beperkingen aanloopt.

Teamleider IT development‘Vooral in een groep is de omgang met ADHD- leerlingen lastig.  Ze zijn meestal druk en moeilijk bij de les te houden.  Vaak ervaren mijn collega’s dezelfde problemen. Ik was blij dat ik ondersteuning van Frits van Noortwijk kreeg. Hij reikte me praktische handvaten aan voor de omgang met deze kinderen en ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Ik ben ze anders gaan benaderen, waardoor onze relatie sterk verbetert.  Het viel mijn teamleider zelfs op, dat een bepaalde jongen zo enthousiast over mijn lessen was.  Ze vroeg mij wat ik gedaan had om hem zo positief te stemmen! ‘

Leraar Voortgezet Onderwijs uit Groningen