De 1e symptomen

Wanneer wordt nu bepaald wanneer een kind wellicht AD(H)D heeft. De eerste symptomen worden meestal vastgesteld door de ouders als kinderen ongeveer drie tot vier jaar oud zijn. Ze merken dat hun kleuter extreem beweeglijk is en zich tijdens spelletjes moeilijk kan concentreren. Daarnaast signaleren ze vaak tekorten in de ontwikkeling, tegendraads gedrag en veelvuldige conflicten met andere kinderen.

Ondanks deze vroege signalering wordt op kleuterleeftijd zelden een diagnose gesteld. Hoe komt dat nou? Het leerproces op vlak van concentratie en zelfbeheersing is nog volop aan de gang en het al dan niet blijvend karakter van de ADHD-kenmerken kan nog niet met zekerheid bepaald worden. Toch is – zeker in geval van ‘moeilijk gedrag’ – deskundige begeleiding aangewezen.

Tijdens mijn trainingen maak ik vaak gebruik van mijn kennis van ervaringsdeskundige en geef  deelnemers inzicht hoe je het beste met een kind kan omgaan die ADHD-trekjes vertoont. Belangrijk is het positief benaderen van de kleuter om te voorkomen dat deze zich al op jonge leeftijd onzeker voelt in de groep. Dit werkt naar mijn mening door als het kind naar de lagere school gaat.

Vond u dit een interessant artikel? laat een bericht achter of abonneer u op mijn RSS-feed!

Comments

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)