Tips om het overschrijden van je grenzen te verminderen

Volwassenen met ADHD hebben vaak minder controle over hun gedrag dan andere mensen. Het lijkt soms alsof woorden er zomaar uitfloepen. Zonder nadenken zeggen wat je van iets of iemand vindt.
En dat kan grote gevolgen hebben. En zeker als woorden niet even van te voren worden gefilterd. Het ontbreken van een filter zorgt dat je onaangepast gedrag vertoond, dat door anderen als storend wordt ervaren. Je kunt de ander heel erg beledigen of kwetst zonder dat dat je bedoeling is.

Als je wat wil zeggen over een ander, is het belangrijk dat je je afvraagt of je de ander met je opmerking kwetst. En als het antwoord daarop positief is, zeg het dan niet. Het is ook een kwestie van oefenen. Verandering van gedrag dat kun je leren. Inslijpen noemen we dat. Je hebt ook leren tandenpoetsen. Of werken in een team. Belangrijk is te ontdekken wanneer je de grootste kans hebt om impulsief gedrag te vertonen. Komt het je bekend voor dat je jezelf soms iets hoort zeggen, terwijl je er nog over aan het nadenken bent? Wat soms wil helpen, is je opmerking op te schrijven. Of er met een bekende over te praten. Deze heeft meer geduld met je dan een volslagen onbekende.

Vond u dit een interessant artikel? laat een bericht achter of abonneer u op mijn RSS-feed!

Comments

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)